Şirket Kurma Danışmanlığı
Türk Ticaret Kanunu’na göre Türkiye’de üç farklı şirket türü bulunmaktadır.
Bunlar :
o Anonim şirket
o Limited Şirket
o Şahıs (Bireysel) Şirket
Şahıs Şirketi Nedir
Şahıs şirketi, kişilerin bireysel olarak şirket türüdür. Şahıs şirketlerinde de yatırımcıların sorumlulukları konusunda bir sınır yoktur. Şahıs şirketlerinde şirket sahibi tüm borçlarından tüm mal varlığı ile sorumludur. Bu tür şirketler devredilemez ve ortaklık yapısına geçilemez. Şirket adına alınan patent, ruhsat ve diğer haklarla ilgili devir işlemleri şahısın adına kayıt edilir.
Limited Şirket Nedir
Limited şirket, isminden de anlaşılacağı üzere sınırlı sayıda ortağı bulunan bir şirket türüdür. Limited şirketlerin en az 1, en çok 50 ortağı olabilir. Limited şirket sermayesi minimum 10.000 TL olacaktır. Bu sermaye tutarı şirkete 24 ay içerisinde yatırılabilir. Şirket borçlarından ortak sermayesi kadar sorumludur. Şirkete yatırımcı alabilir, dışarıdan müdür atayabilir ve şirketi komple devredebilir.
Limited Şirket Kurmak İçin Gereken Belgeler Nelerdir?
• Her ortağın ikamet tezkeresi var ise ikamet teskeresi, yoksa pasaport aslı ve 2 adet noter onaylı sureti
• Vergi dairesinden alınacak potansiyel vergi numarası
• şirket adresi kiralıksa kira kontratı değilse tapu fotokopisi
• 2 adet vesikalık fotoğraf,
• Şirket ünvanının belirlenmesi
• Şirketin meşgaliye konularının belirlenmesi
• Şirketin sermaye tutarının belirlenmesi
Anonim Şirket Nedir
Anonim şirket, sermayesi belirli ve paylara bölünmüş, ortakların yalnızca şirkete karşı taahhüt ettikleri miktarla sınırlı olarak sorumlu oldukları şirket tipidir.
Anonim şirket bir veya daha fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilir. Kuruluş işleri, yasal prosedürler bakımından zorlu ve karışık süreçleri olan bir şirket türüdür. Büyük ölçekli işletmeler için tavsiye edilen şirket türüdür. Minimum 50.000 TL sermaye ile kurulur. Sermayenin ¼ şirket kurulmadan önce, kalan ¾ de 24 ay içerisinde yatırılması zorunludur.
Şirket borçlarından ortak sermayesi kadar sorumludur. Şirkete yatırımcı alabilir, dışarıdan müdür atayabilir ve şirketi komple devredebilir.