Turkish English German
2015 Yılı ERC Klavuzu İlk Yardım
İlk Yardım Eğitimlerinde ve diğer tıbbi uygulamalarda standartlar her 5 yılda bir ilgili kuruluşlar tarafından güncellenmektedir. 2015 yılı ERC klavuzunda ilk defa İlk Yardım bölümüne yer verilmiştir. İlk yardım alanında tanınmış kişi olan ve İstanbul’ da görev yapan İlk Yardım Eğitmenlerimiz klavuzda ilk yardım ile ilgili olan bölümleri sizlerle paylaşmaktadır. Paylaşımı aynı zamanda www.medlifecenter.com  internet adresinden de takip edebilirsiniz. 
2015 ERC Klavuzu İlk Yardım 
1.Bölüm
İlk Yardım başlığı adı altında ilk defa ERC klavuzunda bölüm oluşturuldu. İlk yardım, herhangi bir acil durumda ilk yardım eğitimi alan herhangi biri tarafından yapılabilir.
İlk yardımcı , Sağlık Bakanlığı Onaylı Temel İlk Yardım Eğitimi (2 gün süreli) almış ve sınavlarda başarılı olan kişidir.İlk Yardımcı şu konuları çok iyi bilmelidir;
Herhangi bir acil durumu tanıyabilmeli,uygun ilk yardım müdahalesini yapabilmeli ve önceliğine doğru karar verebilmelidir.
Etkili ve bilinçli ilk yardım yapabilmeli
Acil Sağlık Hizmeterini profesyonel bir şekilde harekete geçirebilmelidir.
İlk yardımın öncelikleri; hayatı tehdit eden faktörleri ortadan kaldırmak, acısını azaltmak ve dindirmek, mevcut durumun daha kötüye gitmesini engellemek ve iyileşme sürecini hızlandırmaktır.
*Bilinci Kapalı ,solunumu olan hastalar kurtarma pozisyonuna(koma-yan uzanmış) pozisyon uygulamasına devam edilecektir.
*Agonal solunum (kurban iç çekme solunumu-hırıltı tarzında) veya travma ilişkli resusitasyon gibi bazı hastalar kurtarma pozisyonuna alınmayacaktır.
*Kurtarma pozisyonunda hasta yarım saatten fazla bırakılmamalıdır.En geç yarım saatte bir hasta diğer tarafa döndürülmelidir.
*Şok tablosunda  en uygun pozisyon sırt üstü  yatar-ayaklar yaklaşık 30 cm kalkar şeklinde uygulamasına devam edilecek.7 dakika kadar sürede dolaşıma etkisi oladuğu değerlendirilmektedir. Travmalı hastada ayak kaldırma riskli olabilir.Dikkatli olunacak.
*İlk ve Acil Yardım müdahalelerinde oksijen uygulamasının önemi büyüktür.Ama ilk yardımcıların oksijen uygulayıp uygulayamayacakları ile ilgili yeterli çalıma bulunmamaktadır.Bu sebeple İlk yardımcıların doğrudan oksijen uygulamasını gerektiren bir durum yoktur.
*İlk yardımcılar solunum sıkıntısı oluşturan hastalıklar konusunda özellikle eğitimli olmalı ve astım vb hastalıklarda kişiyi uygun pozisyona (yarı oturur ) getirtmeli ve kişinin kullandığı ilaçlar varsa kullanmasına yardımcı olmalıdır.
*İlk Yardımcılar İnme-Stroke tablosunu  tanıyabilmeli ve eğitilmeliler.
FAST – CPSS   tablolarını bilmelidir.
FAST; Yüz , Kol , Konuşma
CPSS ; Cincinati İnme Skalası 

2015 ERC Klavuzu İlk Yardım 
2.Bölüm
*Hastane öncesinde ilk dakikalarda  aspirin verilmesi kalp krizlerinde ciddi anlamda zaman kazandırmaktadır.Kalp krizinden şüphelenildiğinde ilk yardımcı hastaya 150-300 mg aspirin vermeli ve çiğnemesini  istenmelidir. Acil Sağlık Hizmetlerini Harekete geçirmelidir.Aspirin vermeden önce allerji ve mide kanama öyküsünü sorgulamalıdır. Bunar varsa vermemelidir.
*Anafilaksi tablosu hemen tanınmalı ve hemen müdahale edilmelidir.İlk seçenek adrenalindir.   5-15 dkiçinde rahatlamayan hastalara kas içine ikinci doz uygulanmalıdır.
*Kan Şekeri düşüklüğü (Hipoglisemi) ; bildiğiniz gibi açlık , titreme-terleme, bilinç kaybı vb belirtilerle kendini gösterip hayatı tehdit edici olabilir. Şeker düşükse veya şüpheliysek de – şekerin kaç olduğunu bilmiyorsak da şeker veya şekeri yükseltecek şeyler  veriyoruz. Bilinci kapalı veya öğürme refleksi olmayan kişilere kesinlikle ağızdan hiçbir şey vermemeliyiz.
*Özellikle yaz aylarında ve çoğunlukla fiziksel hareket öncesi yeterli miktarda sıvı alınmadıysa vücutta sıvı elektrolit dengesizliği oluşup vücutta sıvı eksikliği oluşabilir. Bu durum kaslarda kramplara, sıcak çarpmalarına, halsizliklere ve bayılmalara dahi sebep olabiir. Fiziksel hareket sonrası sıvı eksikliğine maruz kalan kişilerde öncelikle karbonhidrat-elektrolit içecekleri önerilmelidir.(%3-8 karbonhidrat-elektrolit).Bundan sonra ek olarak çay,meyve suyu ,hindistan cevizi suyu da olabilir.Ancak bilinç kapalı olduğu durumlarda kesinlikle damar yolundan uygun sıvı verilmelidir.
*Göze kimyasal madde temas etmesi durumunda illk yardımcının yapacağı en önemli müdahale  çok hızlı bir şekilde bol bol su ile gözü yıkmaktır.Etkilenen gözü yıkarken sağlam göze de bulaşı önlemek ve bu konuya dikkat etmek önemlidir.Sağlam Göz kapatılmalıdır.
*Kanamalarda İlk yardımcının yapacağı en önemli uygulama direkt tampon uygulamasıdır. Kan durudurucu tozların kullanımı sonucunda bo tozların doku hasarı sebep olduğu gözlenmiş ve toz kullanımının yerine yeni nesil kan durdurucu sargılar geliştirilmiştir.Kan durdurucu sargılar çoğunlukla askeri sağlık personelleri tarafından kullanılmaktadır.Özellikle direk basının güç olduğu boyun-kasık ve batın gibi bölgelerdeki kanamalarda kullanılmaktadır.Kanama durdurucu sargının kullanımında olumlu sonuçlar gözlenmiştir. Kan durdurucu sargıyı, direkt bası yapılamayacak eksternal kanamalarda kullanınız. Kulllanacak kişi bu konuda eğitime alınmalı.         
*Kanamalarda direkt bası ile kanama kontrol altına alınamıyorsa turnike  uygun şekilde uygulanabilir.Riskli bir uygulama olması sebebiyle dikkatli olunmalı ve uygulayan kişi bu konuda eğitime alınmalıdır.
*Kırıklarda etkilenen bölgeyi olduğu pozisyonda sabitlemeliyiz.Sabitleme bir alt ve bir üst eklemi de içine alacak şekilde yapılmalıdır.
*Açık göğüs yaralanmalarında yarayı tamamen kapatmanın hayati tehlikelere sebep olabileceği vurgulanmıştır.
*Boyunluk  kullanımının ilk yardımcılar tarafından yapılmasının sakıncaları olabilir. Boyunluk sağlık personelleri tarafından uygulanmalıdır. 
*Yanıkarda ilk yardımcı hızlı bir şekilde en kolay şekilde suyla en az 10 dk sürecek şekilde soğutmalıdır. Bu soğutma sayesinde ağrı azalacaktır.Ödem azalacaktır. Enfeksiyon oranları azalacak ve yara iyileşme süreci hızlanacaktır. Yanıklar gevşek steril örtüyle örtülmelidir.
*Diş düşmelerinde ve dişin yerinden çıkması durumunda diş hemen yerie konulamıyorsa dişi Dengeli Tuz çözeltisine (Hank)  koyun ve kişi ile diş hekimine gönderin.Dengeli Tuz çözeltisi yoksa propolis,yumurta beyazı,hindistan cevizi suyu,tam yağlı süt,vb kullanılmalıdır.Kendi tükrük salgınızla da dişi en iyi biçimde koruyabilirsiniz.

ARA   WHATSAPP